Skålatårn                                        Foto og kommentarer av Morten.                                Sist oppdatert: 01. 06 2006

Reiseskildring av tur 24-27. august 2000

Turgruppens årlige tur gikk i år til Skålatårn - Loen. I mange uker jobbet "primus motor" Eli Østenstad for å få dette til. Arrangementkomiteen var spente på hvor mange som ville melde seg på - da turen er mer krevende enn de tidligere turer vi har hatt. Etter av/påmeldinger endte det med 23 deltagere, som var i tråd med hva vi forventet. Vær melding var usikker - men vi var likevel optimister.    

 

Torsdag kl. 13.30 var vi reiseklare - de fleste godt skodd for turen - og noen også veltrente. Sjåfør på turen var alltid trofaste Geir Thomassen - denne gangen med "hjelpesjåfør" Arne Ospedal i bakhånd. Første stopp var Nyborg - og deretter bar det nordover via Lavik - Brekke, Førde, Byrkjelo til overnatting på Kari-stova. På Kari-stova ble vi innkvartert i hyggelige omgivelser. Som vanlig ble det utdelt diverse "effekter" som belønning for deltagelsen. Effektene kom vel med senere på turen. Vi inntok en middag før vi gikk tidlig til køys - en lang turventet neste dag. . . .    

Fredag kl. 06.30 var det vekking - pakking - frokost - og deretter busstur til Loen. En siste "proviantering" - og så bar det oppover. Været var flott - og etter hvert kastet vi mye av påkledningen. I flott natur bar det oppover - og oppover - og oppover. Etter noen felles pauser - fordelte vi oss i puljer og ankom etter hvert Skålatårn i spredt orden. Da vi kom over tregrensen - ble det merkbart kaldere. Lenge holdt vi likevel varmen - p.g.a. den sterke stigningen. Utsikten ble til gjengjeld bedre og bedre - og snart var vi oppe på "Norges tak". Når vi nærmet oss toppen - ble snøfonnene større og større - og temperaturen lavere. Da vi startet var den ca. 23 grader - på toppen ca. 3 grader. Vel oppe på toppen ble det fotografering av gjengen. Fotograf var en svenske som hadde forvillet seg opp på toppen. "Damen" hans var nokså medtatt - men etter noen "Jegermestrer", noen trøstens ord og med varme klær - var hun i stand til å gå ned igjen. 

                 se STORT BILDE

Siw, Jon, Magne, Arne, Geir og Lise valgte å gå ned igjen samme dag. 

Vi andre fyrte godt (i ovnen). Eli og Solveig "disket opp" med mat m.m. som vi andre hadde båret opp. Etter å ha inntatt mat og drikke ble det sang (og mer drikke) før vi forberedte oss på solenedgangen (i 1848 meter over havet). Et fantastisk syn! Senere bar det til sengs - på hemsen - i 3 etasjes "sirkelsenger". Da vi var vel i seng - dukket det opp 4 jenter - midt på natten. Dumdristig å "karré seg opp" til tårnet etter mørkets frembrudd - men det gikk bra.     

Lørdag kl. 06.00 våknet de fleste. Dels av urolig søvn - dels av snakkesalige kvinner (Marianne). . . Vi inntok en lett frokost, ryddet, pakket og dro nedover. Nedturen ble spennende - og vond for noen. Det gikk raskt nedover  - vi seilte på snøen - og noen for fort. Men vi kom alle ned uten alvorlige skader. Etter altfor lite uttøyning bar det til Førde og Sunnfjord hotell. Stemningen var høy - (noen hadde det vondt - til andre skadefro. ..) På hotellet ble det bading (på noen) - før champagnen kom på bordet - og vi feiret oss selv. Maten var utmerket - og drikken likeså. I danserestauranten holdt de fleste ut lenge - noen gikk til sengs - mens andre diskuterte turen (og andre turer).  
Søndag dro vi videre hjemover. Vi la inn en liten tur i Matre - i forsøk på å løse opp i mer og mindre stive muskler. Vi var hjemme igjen ca. kl. 17.00. Med bakgrunn i  tilbakemeldinger var alle enig om at turen var helt spesielt  - meget avkoblende, hyggelig og avstressende. De fleste vil nok neppe ta turen til Skålatårn igjen . . opplevelsen av Skålatårn i strålende vær var enestående - men hard ! Tilfredsstillelsen av å ha klart de 1848 meters stigning opp til det helt spesielle tårnet - er også god å ta med seg. De som ikke var med  - kan angre.. . . . . Takk til Eli som gjorde turen mulig!!!

 Flere Bilder1     Flere bilder2   og   flere bilder3   Bilder fra Liv og Eli

Mer om skålatårn